top of page
  • Гергана Димитрова

13 стъпки за спасяването на храната

За да се говори информирано за спасението на храната, необходимо е първо да се разграничи загубата на храна (food loss) от разхищението на такава (food waste). В първия случай важна е храната, отпаднала по пътя си към потребителя – при събирането на реколтата, превоза, съхранението и т.н.; във втория фокусът е върху закупената, но неупотребена храна.


Това, с което потребителят като крайна инстанция може да бъде полезен за намаляване на хранителните загуби, е осъзнатият избор на локални и сезонни продукти – залагайки на тях, той не само им спестява развалата след дълъг преход, а спестява и на въздуха увеличените въглеродни емисии, на планетата – повишеното потребление на ток за охлаждане на изчакваща стока и на организма си – значителната концентрация на пестициди в извънсезонните и отвъдконтиненталните плодове и зеленчуци.


Колкото до разхищението на храна, ето кои са 13-те стъпки, които биха изменили кривата на всяка тревожна статистика:



1. Започни с одит на хранителния отпадък.


Хитринка: За разлика от тъй лесния за осъществяване бранд одит, одитът на хранителен отпадък е предизвикателство поради бързата развала на изхвърлените продукти. Не може да бъде допуснато, че и след седмица остатъците ще бъдат различими едни от други и няма да отделят неприятен мирис. Ето защо едно работещо решение тук би било записването на съставките или ястията, които се налага да поемат към кофата, и проучването на резултатите след отредения за експеримента период.


2. Следи крайните дати.

Извадка от "Бележник за мислещи фудита" на "Твоята храна"

Хитринка: Съхранявай замразените продукти в надписани с дата кутии;


по възможност постави върху хладилника и вътрешната страна на шкафовите вратички ламинирани листи с редове, в които да вписваш наличните си продукти и датата на сдобиването с тях.


След като продуктът бъде изчерпан, изтрий го от списъка.


Алтернатива на хвърчащия лист е bullet journal-a за хранителни равносметки на нашите приятели от "Твоята храна".


3. Разчисти хладилника.


Хитринка: Когато спасяваш суровина с по-голям обем или в по-голямо количество, превърни я в основна съставка на тематична поредица ястия (тема „Моркови” например може да звучи като крем-супа, гарнитура и кекс с моркови).


4. Изготви списък със съставките, необходими за приготвянето на тези няколко ястия.


Хитринка: Ако предпочиташ да пазаруваш веднъж седмично, имай предвид, че наведнъж и задълго могат да се вземат само продукти с по-дълъг живот като варива, ядки, семена, брашна, макаронени изделия, продукти за фризера, по-държеливи кореноплодни като различните видове картофи, вакуумирани и консервирани храни, сол, захар, растителни масла, продукти в саламура. Авокадото, бананите и доматите е хубаво да се избират недоузрели, за да издържат повече време преди изяждане. Всичко останало все пак трябва да бъде закупено на порции и в умерени дози. Ако ти е нужна помощ, не забравяй да се обърнеш към Mate Kitchen.


5. Избягвай хипермаркетите и промоциите.

За повече информация - FB-страничката на FoodObox

Хитринка: Винаги, когато ти е възможно, подпомагай изложителите на фермерските пазари (хоп една поредица от каталози с проверени производители) и инициативи като FoodObox - тъкмо така благоприятстваш развитието на кръговата икономика и заставаш с парите си зад практики, в които наистина вярваш.


Не забравяй да подбереш само онова, което ти е наистина нужно!


При планирането ключово е да се отчетат факторите, които варират в конкретното домакинство - брой членове (ако ще имаш гости, това също е от значение), има ли деца, мъже, болни, спортуващи, кой какво предпочита, колко хранения вкъщи се полагат на всеки, колко се работи и хапва ли се навън.


Вземи под внимание предстоящите събития (празници, служебни срещи, пикници, гостувания, наложителни отсъствия). В случай че не готвиш често, избягвай да купуваш храни, които се нуждаят от термична обработка.


6. Пазарувай насипно и наливно.


Хитринка: Големите разфасовки не винаги са добра алтернатива, защото са задължаващи. Прибегни до тях единствено ако си уверен/а, че съдържанието им ще влезе в употреба в срок. Гайдовете за насипно пазаруване в мрежата са многобройни - двоумиш ли се откъде да започнеш, направи първата крачка с Рада. Ако си от София, тази карта може да ти е полезна. На старозагорци също имаме какво да препоръчаме.


7. Разпредели покупките по правилните места.


Хитринка: Ако предпочиташ винаги да имаш нещо вкусно и полезно под ръка, бланширай и замрази спанака, копривата, зеленчуците от семейство зелеви, или си подготви заготовки за супа от чушки, моркови, зелен лук, целина, и ги събери във фризера. Плодовете могат да отидат там и след обикновено нарязване. Чудесна опция за тях е да се ензимират в мед (както за зеленчуците – да се ферментират с подправки). Вдъхновение за тези два метода на запазване и обогатяване на суровата храна можеш да откриеш тук. От бобовите свари повече порции, разсипи ги из чисти буркани, затвори плътно капачките и обърни бурканите с гърлото надолу, за да се вакуумират. Подправките изсуши, докато са все още пресни, или накълцай във формички на лед и покрий с шарлан/зехтин.


8. Подготви толкова порции, колкото са членовете на домакинството.


Хитринка: Ако планираш да поднесеш останалите порции от едно ястие повторно, увери се, че са добре покрити и прибрани на хладно и тъмно място.


9. Не забравяй за план Б.


Хитринка: В случай че домът ти е затрупан от десетки килограми плодове и зеленчуци, които не намираш на кого да подариш, приготви си сладка, мармалади, компоти, туршии, ошав. Поглези се и с различни видове топеници по твой вкус. За още хрумки от хора, яхнали вълната, погледни тук.


10. Изнеси храната от кухнята.


Миналогодишното ни слънце от поизветрели подправки

Хитринка:


Толкова много препарати и ароматични отвари могат да бъдат направени с няколко забравени цитруса!


Зеленчуци като цвеклото и лука съдържат естествени багрила за нашарване на тъкани и яйца.


Повечето ядивни продукти са козметика за коса и лице без аналог.


Настрой се творчески, отвори Pinterest и позволи на излишното да те зарадва.



11. Сподели обяда си.


Хитринка: Ако в твоя град къщички не са поставени, обърни се към членовете на групата „Споделена храна - оферти в последната минута”, дари продуктите си на „Храна, не война” (за София, веган) или на съсед.


12. Похапвай с мярка.


Хитринка: При опасения от преяждане или споделени обеди и вечери с голяма компания по възможност посети ресторанта подготвен/а със съд, където да прибереш неизяденото за вкъщи.


13. Компостирай.



Представихме ти само някои от хитринките, влючени в нашия наръчник.

Цялостния текст очаквай съвсем скоро!

86 views0 comments
bottom of page