top of page
  • Writer's pictureUneco

Боклукиада 2021 - резултати и надежди след олимпийските игри по почистване

Студентски град, София. Всички добре знаем колко променлив е този квартал. Младите хора идват и си отиват - но какво оставят след себе си? За съжаление не винаги това, което виждаме по улиците, пред блоковете и заведенията в Студентски, ни харесва. Помислете за всички хартийки, фасове, пластмасови бутилки и кенчета, в които се спъваме всеки ден и от които ни е дотегнало!


Миналата неделя (17.10) в Uneco Club решихме да организираме Боклукиада 2021 - събитие, имащо за цел да се почистят замърсени участъци в Студентски град, но и да се даде пример на околните. Пример, че ние заедно обитаваме едно пространство и трябва заедно да се грижим за него - без значение дали сме там за ден, месец или година.


Провеждането на Боклукиадата нямаше да е възможно без помощта на всички наши съмишленици. Това са:

  • екипът на мобилното приложение "Природен", създал специална мисия в апп-а и улеснил ни в предварителното нанасяне на зоните, предвидени за почистване;

  • "Фондация Тъгъдък", с и за която с удоволствие събрахме всички кенчета и дарихме средствата от продажбата им като вторични суровини на конете в нужда;

  • Студентски съвет към Софийски университет, подкрепил ни с ръкавици и чували;

  • "Амадеус България" - фирмата, осигурила зелени униформи за всички участници;

  • "Еко клуб УНСС" и "Young Caritas", чиито доброволци удариха едно рамо в промотирането на събитието, организацията на място, а и приготвянето на почерпката за потрудилите се.

Представители от всичките ни партньорски организации сформираха отбори и се включиха активно в предизвикателството.


Денят бе наситен с много физически упражнения, разговори за студентските нагласи към боклука и не на последно място - веселие и нови запознанства. Макар повечето находки да будеха най-вече възмущение, имаше и такива, на които доста се посмяхме (виж снимките по-долу). За пореден път си припомнихме, че правим ли боклук, той ще остави своя траен отпечатък в ландшафта. Торбичките, опаковките и всички други изгубили пътя си остатъци от нашето ежедневие, се затрупват от листата и пръстта, раздробяват се и повече не могат да се съберат. За пластмасите (най-често срещания отпадък) това значи край на техния живот - ако няма как да се рециклират, защото са замърсени, те продължават да пълнят почвата с всичките си вредни добавки. Това и беше един от най-фрустриращите моменти в почистването - опитите да съберем боклучета, които са се раздробили и вече потъват в земята.


След Боклукиадата решихме да анкетирахме участниците в нея, за да научим какви са техните впечатления от случилото се и наблюдаваното. Резултатите от анкетата неизненадващо показаха, че всички от попълнилите са се включвали в събития по почистване и преди и че мнозинството от тях възприема Студентски град като силно замърсен район. Като основна причина за замърсяването се изтъква липсата на добро възпитание, а като най-често замърсявани участъци са споменати тези покрай безбройно многото заведения и общежития в квартала. Друг проблем е недостатъчното внимание от страна на Софийска община и фирмите за извозване на боклук, които оставят някои от кофите за разделно събиране пълни в продължение на няколко дни, а това пречи на правилното изхвърляне на отпадъци. Запознанството с нови еко съмишленици и приятели е едно от нещата, което участниците са харесали най-много в Боклукиада - наред с превръщането на Студентски град в едно по-уютно и чисто място.


Завършваме с думите на Михаела Пеличева от фондация “Тъгъдък” - думи, които чудесно обобщават отговорите на въпроса "Защо го правим?":

"Почистването на публични пространства трябва да се възприема като обществен дълг, а не като нечие чуждо задължение. Да живеем в приветлива среда е привилегия, която се печели с действия."

"Всички се стремим да цапаме по-малко и да чистим повече вкъщи" - обяснява Михаела - "не е толкова трудно да го правим и навън! Разделното събиране на отпадъци става все по-достъпно и веднъж превърнато в навик, изобщо не тежи. Ако добавим възможността да подкрепим и благотворителна кауза със същите тези усилия - какво по-хубаво? Природосъобразният начин на живот е полезен за всички ни. Боклукиада 2021 доказа това!"





97 views0 comments
bottom of page