top of page
  • Гергана Димитрова

Да обикнеш пчела

Updated: May 20, 2022

Има много причини да им бъдем признателни - на тях, на пчелите. От продуктите, с които ни снабдяват - мед, восък, прашец, прополис - до примера, който ни дават как да изграждаме своите домове (шестоъгълните форми оползотворяват равнината без остатък) и своите взаимоотношения (пословичният ред в кошера е блестящ образец за самоорганизация). Като професионални опрашители пчелите имат заслугата за присъствието на значителна част от плодовете и зеленчуците върху нашата трапеза. А нима не успокоява кроткото им жужене сред нацъфтелите храсти и дървесни корони - през пролетта, когато всеки цвят е музикална кутийка!


Има много причини да им бъдем признателни - но уважението и обичта са две различни чувства. Да обикнеш някого, това е да пожелаеш да му доставиш радост, да облекчиш живота му и да го защитиш, когато се налага. Обикнем ли пчелите, усетим ли ги ясно като част от своя микрокосмос, ще се опитаме и да ги съхраним в момент на криза. За именно това опитване е предназначен настоящият текст.


<> Правилната грижа води началото си от образоването на хората за важността на пчелите, подходящите методи за отглеждането им и условия за наличието им в конкретен ареал. Кои обаче са функциониращите образователни практики?


пчела, противогаз, отрова, стена, графит, да спасим пчелите
Заснел графитите: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Да започнем с графитите на фондация Bees4Peace в столичния парк "Св. Никола". Ефектно изрисуваната стена е подходящо напомняне за действията, с които ние, хората, застрашаваме живота на пчелите.


Друг поглед към проблема предлага Музеят на пчелата - кътчето, изградено по проект на Био Град София до метростанция "Гео Милев". С помощта на подробните цветни табла можеш да научиш повече за това изумително създание, а чрез платформата TimeHeroes - и да доброволстваш като уредник за ден или два.


Ако желаеш да си набавиш знания от първа ръка за широка гама пчелни продукти и да се запознаеш с отговорни местни производители, не забравяй да посетиш Фестивала на меда и да се допиташ до неговите домакини по всички вълнуващи те въпроси.


Ако пък имаш известен опит в пчеларството, но ти се иска да получиш персонални насоки как да разшириш и разнообразиш дейността си, включи се в кампанията "Пчела у дома" - инициатива, свързваща пчелари и билкари с възрастни хора, които живеят сами на село и биха желали да споделят своите умения.


Като казахме опит, такъв предлагат училищните кошери в Дубай. Наблюдавайки и грижейки се за пчелите от най-ранна възраст, всяко дете придобива и отговорно отношение към тях. Обучителните кошери са чудесна инвестиция за учебните заведения, припознали природосъобразния начин на живот като важна тема.


За любознателните малчугани, лишени от кошери на село или в училище, е предвидено екообучението "Загубената пчела", провеждано от сдружение "Таратанци" с подкрепата на MasterCard. Това обучение е специално, защото разчита на подхода "учене чрез преживяване".

пчела, пчелите, пчелар, детска книга, Дакелче
Корица: "Пчелите" от изд. "Дакелче"

За дечицата, които възприемат по-лесно с книжка в ръка в спокойствието на своя дом, са създадени великолепните илюстровани издания "Пчелите" (абсолютен хит на издателство "Дакелче" за няколко поредни години) и "Маги в селището на пчелите" "Селището на пчелите" действително съществува - от пчелините на сем. Стойчеви край с. Визица можеш да се сдобиеш с манов мед, а от страничката им - с поглед към куп полезни факти).


Дотук добре. Как обаче бихме могли да направим съпричастни и най-малките към каузата за опазването на пчелите? Чрез играта Busy Bees, разбира се! Увлечени с геометрията на пчелните пити, децата ще слушат внимателно какво им разказва мама за пчеличките и техния танц сред цветята (особено ако си послужи с подходящото стихче). Освен за дребосъчета и по-големи, имаме предложение и за обичайно невпечатлителните тийнейджъри. Защо не ги срещнеш с Пчелата инфлуесър или не им споделиш историята на Зак Чоботър, карал ролери 10 000 километра, за да привлече вниманието към наболелия казус с бъдещето на пчелите? Ако това не помогне, очилата за виртуална реалност без съмнение ще. Инсталирай на юношата Oculus и му позволи да се наслади на Парка на опрашителите както никога досега.


<> След първия етап - образоването - идват практическите дейности, с които можеш да донесеш реална промяна в живота на пчелните колонии. За да ги подкрепиш в тяхното дирене на питателна храна и лятна прохлада, подсигури им вода и паша.


Щедрият екип на Гората.бг неколкократно дарява огромно количество медоносни и плодни дръвчета за разсаждане из цялата страна. Възползвай се!


Не бива да пропускаме и залесителната кампания на Honey & Healthy в търновското селище Ново Градище. Организаторите планират да продължат с творенето на медени градини и даряват четвърт от оборота си в полза на тази цел.


Вероятно си чул/а нещичко за т.нар. „зелени спирки” в Стара Загора и Бургас. Резултатът от тази идея, за съжаление, е плачевен, но потенциалът й е огромен. Всеки град в страната има ресурсите да подкрепи озеленяването на покривите както на автобусни стопове, така и на различни обществени сгради. Това би донесло и бонус позитиви като по-чист въздух и по-приветлива инфраструктура.


пчела, благодарност
Илюстрация: Lunarbaboon

Не е нужно да разчитаме на държавата, нито на маститите компании, когато искаме да направим услуга на пчелите. Всеки от нас има отрез земя, тераса или поне перваз, където да постави астра, лавандула, ехинацея и пр. предпочитани от медоносците растения. Ако се колебаеш какво, как и къде да посееш, допитай се до ентусиастите в Градина за опрашители или ги покани да сеете заедно.


Колкото до поенето на пчелите, би било мило да им оставиш съдче с вода, откъдето да се подкрепят в жежки дни и да не се налага да губят време и сили в оглеждане за локва, чешма или извор. Има обаче и по-умно решение за напояването на пчелите и то е настърганата ябълка. Можеш да прочетеш повече за техниката и предимствата й тук (да, знаем, че живинките на снимката са оси, но, както се досещаш, тази ябълкова инсталация облагодетелства и пчелите).


<> Какво още би било полезно на пчелите?


Хотелът за насекоми! Да построиш такава кооперация (bug hotel), да й намериш място извън обсега на котки и кучета и да очакваш нейните благодарни наематели - какво по-лесно и възнаграждаващо? Същинско градинско AirbeeNbee! Ако пък жадуваш за нещо по-професионално, почерпи вдъхновение от първия автоматизиран пчелен жилищен комплекс. Прототипът на гигантски кошер с роботизирано управление е разработен в Израел. Той има капацитета да приюти до 27 пчелни семейства едновременно и да изследва здравето им в реално време, бидейки нащрек за болести, отрови от средата или други потенциални заплахи.


И докато пазиш пчелите си от опасности отвън, сам/а не употребявай тежки пестициди при отглеждането на земеделска продукция. Стремейки се да се отървеш от вредителите по своите растения, ще унищожиш много други полезни микроорганизми и насекоми, сред тях и пчели.

пчела, пчели, коноп, памук, диаграма, пестициди
Източник: групата на Гората.бг във фейсбук

Ако си потребител, една от най-лесните стъпки, които можеш да направиш, е да избираш изделия от коноп за своя гардероб. Отглежданият по конвенционален начин памук е третиран с извънредно големи количества вредни за пчелите (а и за хората) вещества. Ако преходът към конопен текстил ти се струва сложен, наблегни на биопамука или хвърли едно око на магазина за втора употреба в квартала - без съмнение ще се натъкнеш на дреха, заслужаваща внимание.


Освен с потребителските си навици, ние можем да оказваме въздействие и чрез упражняване правото си на глас в полза на пчелите. Не се колебай да участваш в петиции за защита на пчелите (ето най-значимата и актуална такава). Спомни си един от най-големите тазгодишни успехи на гражданите в екологичен план - заставайки с името си зад желанието за опазване на пчелите, хиляди хора успяха да издействат отхвърляне опита на мегакорпорацията BAYER да отмени забраната за използване на три смъртоносни за пчелите препарата.


Популацията на пчелите зависи както от здравословните условия на отглеждане, така и от стимулите, които пчеларите получават, за да стопанисват своите кошери. Избирайки да релаксираш в помещение за апитерапия, ти подпомагаш директно поминъка на един пчелар и възможността му да се погрижи адекватно за питомците си (--->първата такава стая в България<---)


Най-лесният начин да подсигуриш оцеляването на пчелите е като си закупиш мед от съвестни пчелари, за които здравето на техните повереници е приоритет номер едно. Добър мед можеш да откриеш по много начини - като се разходиш до фестивала "Произведено във фермата" в сряда и петък (или до фермерския пазар в населеното си място), като поръчаш тенекия или две от съсед, познат или член на семейството, в чийто етичен подход си уверен/а, като използваш вендинг машината в Бургас. А защо не и като посетиш сайта на Истински мед и осиновиш кошер! Вариантите за подслада са безброй, а най-медена от всички е мисълта, че си направил нещо прекрасно за природата.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


илюстрация на корицата: Julianna Swaney

364 views0 comments
bottom of page