top of page
  • Writer's pictureUNECO

Разпластяване #3 (хапване)

Updated: Apr 6, 2019


В добро здраве, в добра форма, в добра компания...


Съвсем наскоро Блажка Димитрова отвори първото заведение в София, следващо принципите на нулевия отпадък. Не е за подценяване също, че с част от реализираната печалба тя и нейният екип организират обучения за деца от домове и защитени жилища, обучения, които развиват уменията на младежите да планират менюто си, да избират качествени и достъпни продукти и да приготвят храната си.



Междувременно в Индонезия: https://greentech.bg/archives/77526?fbclid=IwAR0vjm3amkI1xPZyzH30vEG5f5mt9whDK5XXNQBO2ZRc6JOJy-SYH5ubJFQ


Във Ванкувър: https://www.facebook.com/RobGreenfield/videos/1349456378514770/UzpfSTE0NjcwOTA2MTMzMzIzMTQ6MjA3MzMzMTIxMjcwODI0OA/?eid=ARBWngIfqHW0YVRAwyeI_33h-NQH4-EUz7u8UZOnc3KS9wwn7TpX6DHvI0QzZRb5c-bvJazhEvuxvXa1

и

https://www.facebook.com/watch/?v=1349456378514770


А когато говорим за безотпадъчен кетъринг на територията на нашата страна:

https://www.facebook.com/thezerowastecatering/


Пътеводител за разделно събиране на столичани:

https://waste.sofia.bg/


Пътеводител за нисипно пазаруване в цялата страна:


 

Всичко на масата


Пластмасовите чинии и прибори вече са забранени в много европейски страни. Ние продължаваме да ги използваме, оправдавайки ги с времето, което ни спестяват. Нима загубените в миене на съдове 2 до 20 мин. могат да се мерят с километрите загубена в замърсяването суша? Или вода?


Алтернатива на бамбуковите, металните, керамичните и стъклените съдове и прибори са тези от биогразградима "пластмаса" (направена от царевично нишесте, захарна тръстика, палмови листа) на Biopak. Особено подходящи са за детски партита, фирми и търговци.


Най-доброто решение за опаковане на сандвичи и плодове без съмнение е опаковъчното фолио от пчелен восък, което би ви влизало в употреба десетки пъти, без да се наруши целостта му и без да се замърси необратимо. Колкото до съдовете, покрай инстаграм кутиите за храна се превърнаха в хит и по нашите ширини. Те са наистина удобни, функционални и красиви, помагат ни да хапнем здравословно, когато сме по път, да имаме един по-добре организиран делник. Но са почти без изключение пластмасови. Докато биопластмасата (от картофено/царевично нишесте) навлезе трайно у нас, добре е да се обърнем към кутиите за многократна употреба с гарантирана последваща рециклируемост – известната ми марка качествени съдове от този тип е Tupperware. А как се избягват пластмасите, когато опрем до топлата витрина на супермаркетите или до сирената/салатите им? Предлагаме свой съд. Служителят отказва да сипе в него? Има и други магазини (продавачите от локалните магазинчета и фермерските пазари с радост ще откликнат).


Говорейки за фермерски пазари, няма как да пропусна един от най-ефективните начини за спестяване на пластмасовата опаковка – покупката на непакетирани храни. Повярвайте, нито фигурата, нито кожата, нито сърцето ви имат нужда от вафличките, пастичките, кроасанчетата в шумливи и наполовина пълни с въздух амбалажи. Телата копнеят за свежи плодове и зеленчуци, ядки, варива, семена, а животинските продукти от производител също се поднасят в стъкло или картон. Тогава?


Изтъкваният "недостатък" на съдовете за многократна употреба е необходимостта от това да бъдат измити впоследствие. Това е предложението на QQ Naturals за измивен препарат, освобождаващ верото от служба: https://www.qqnatural.com/natural_universal_cleaner_detergent


 

Пиещият човек


Добре хидратираното тяло е здраво, свежо и изпълнено с енергия тяло. Необходимостта от прием на много течности обаче не трябва да се свързва с необходимост от увеличаване употребата на пластмаса. Поради своята тежина и чупливост стъклото не е подходящ заместител във всеки случай, ето защо на помощ се притичва бутилката за вода от инокс или боросиликатно стъкло. Среща се в много разновидности, общото между всички тях обаче е практичността, лекотата и възможността да спестят на природата куп щети.


Както ни е известно, автоматите за кафе все още не работят с рециклируеми чашки, но пък предвидливият кафеман би могъл да се снабди с термочаша (и не, не всички са от пластмаса), която да зареди с любимото си гориво. Така напитката ще съхрани топлината си за по-дълго, а собственикът й – чистата от консумация на съмнителни кафеподобни течности съвест.


Ах, какво са шейкът и фрапето без сламка! Почитателите на кротките следобедни гостувания в заведенията от скришните улички роптаят срещу металните и бамбуковите сламки. Не подлежали на почистване, заявяват. И как се хващат за това извинение! Като удавник за сламка. Напротив, подлежат. Има си четчици за почистване на сламки (не се шегувам). И течаща вода (използвайте я, докато все още я има).

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page