top of page
  • Writer's pictureUNECO

Разпластяване #2 (за дома и тялото)

Updated: Feb 20, 2021



Почистване на дома


Истина е, микрофибърните кърпи са деликатни към дървените повърхности у дома и са вълшебен помощник при бърсането на прах. Те стават и за стъкла, за огледала, за миене на посуда и под. Продават се както опаковани, така и под формата на хавлии, които можете да разрежете на парчета с удобна за вас големина.

Овехтелите блузи от памучна материя са бюджетен заместител на микрофибърните кърпи.


На четки за плочки, за плотове, за съдове, на четки в какви ли не разновидности се натъкваме навсякъде.


Сред тях преобладават пластмасовите такива, чийто живот е значително по-кратък, имат по-неудобен захват и най-вече се отразяват зле на околната среда. Затова са измислени дървените четки, които са еквивалент и на гъбките за миене. Харесвам тези на Green Revolucia и на Tierra Verde, но сортът им е намерим, предполагам, и в по-заредените магазини за домашни потреби.


Препаратите са основен компонент от доброто почистване, при все това качествените препарати се откриват трудно, струват много и неминуемо са обвързани с употреба на пластмаса. За щастие съществуват содата и цитрусовият сок, кокосовото масло, сапунените ядки (Yellow&Blue ги предлагат в хартиен плик). Настърганият в топла вода сапун образува пенест разтвор, подходящ за килими, метал и керамика.

Магазинче, пледлагащо наливни препарати: https://www.chistofainici.com/?fbclid=IwAR32dulckLNyHJiXbzxryNCQIhLzywn0HWA_2C24Khip8SEoTf_-Ccu83HU


Направа в домашни условия: https://www.facebook.com/BuzzFeedFood/videos/2279845448936841/UzpfSTgyMjM5Mzk0NzpWSzo4MDU2MDY3NTY0NTI2MDE/


и препарат за пране:


 

Пренос на продукти/материали


В съзнанието на отговорния купувач найлоновите торбички отдавна са отстъпили място на платнените такива. Освен да се грижат за околната среда, торбичките от плат правят много повече - устойчиви на късане и почистване, те спестяват на носителя си главоболията; външният им вид е продукт единствено на развихрената фантазия на твореца. Искате торбичката си дънкова? Обърнете се към Handmade Utopia. Мрежеста? Вашият магазин е Tierra Verde. От юта? Предлагам Tossastyle. Изрисувана? Потърсете илюстрациите на Петя Константинова и Stampa. Семпла? Разровете се в магазин "Слънчоглед" или се обадете на Ecoway. Обикновеното платно не ви устройва и търсите приятна на допир материя? Хвърлете едно око на Cush.be. Саркастичен надпис? Вижте в magazinche.com. Бегло припомням и за хилядите арт местенца, празничните базари в големите градове и сръчните ръце на възрастните около вас, които умеят да плетат, тъкат, шият, рисуват. Торбата за пазар и торбата от Кауфланд не трябва да бъдат едно и също нещо.


Случва се кашончетата също да вършат работа при пренос. Никога, мисля, не съм придвижвала книгите си в торби, бих счела това за унизяващо ги. Прилежно подредени в кашон като в колибка, те очакват да бъдат показани и изчакват да бъдат доставени. Същото важи за играчките, чарковете, обемната документация, художническите материали, уредите.


Важно е да помислим обаче и за следното: при лоши метеорологични условия картонът и платът не предпазват багажа ви особено. Затова тогава и само тогава, единствено при крайна необходимост, изваждаме захвърлените широки чанти от хипермаркетите, магазините за обувки и палта. Те са тайната резерва при явно бедствие.


 

Съхранение на продукти


Характерният аромат на билките и подправките, хрупкавостта на ядките, сочността на сушените плодове и месестата структура на маслините се запазват единствено в стъкло, порцелан и глина (най-добре гледжосана). Прибягвала съм и до метални кутии, но усещането сякаш не е толкова приятно, колкото да отвориш изящното си съдче от естествен материал и да пресипеш от него необходимото количество в чайника или гозбата си. Пластмасата е изкуствена на допир и вулгарна на вид, не е трудно да се издраска или пробие. Тя не всява уют, не радва окото и не стимулира добрия вкус.


Много майки изпращат децата си на училище със сандвичи, ядки или дори плодове, увити в торбичка. В първия случай, особено ако е намесено любимото домашно сладко или топящото се масло, загръщането на храната е наложително. Тогава се притичват на помощ алуминиевото фолио или, още по-добре, восъчното фолио за многократно ползване. Освен всичко друго, те правят закуската по привлекателна за малчугана, заварил я в чантата си.


Ще се изненадате колко по-трайни са продуктите, съхранявани без участието на пластмаса. Като марулята, да речем. Оптималният начин да запази формата си за по-дълго е да бъде загърната в кухненска хартия, вместо свита в найлонка. А вече отворените брашна? Бихме могли да захванем пакета за гърлото с метален, а не с пластмасов клипс. Елегантно, професионално и щадящо околната среда.

Вместо пластмасови - дървени играчки за най-малките: ARCHABITS, Ecotoys

А ето с какво да заместите пластмасовите пулчета и жетони при по-големите:


 

Грижа за кожата

Депилацията е широко разпространено явление в света на човеците, особено сред женските човеци. Не е потребно да прилагам данни за това колко пластмасови самобръсначки изхвърля една средностатистическа жена, за да се направи проста сметка колко би спестила металната самобръсначка на околната среда и на кесията. За природата – ясно, що се отнася до финансовите измерения на самобръсначката, най-евтината, която открих, се намира в сайта на Green Revolucia. Струва между 30 лв. и 40 лв., ала при правилна грижа би могла да се използва вечно. Ножчетата са сменяеми и също не излизат скъпо, около 4 лв. за десет (стигат за повече от година). Свеждането до минимум на всички помади, лосиони и пр. не изглежда постижимо на всяка дама. Вариантът тук е изборът на натурална козметика, разпределена в алуминиеви и стъклени съдчета. Отново парите са онова, което обикновено ни възпира, понякога – с право. Името на дадена стока, била тя и заслужено прочута, нерядко я продава на цени, многократно надвишаващи тези на суровините и на вложения в нея труд. Ето защо няма по-добро, казвам, от домашно приготвеното. При маските и кремовете за лице, коса, ръце правилото „нанесеното върху кожата ти трябва да е ядивно” важи с пълна сила. Ще се изненадате какво правят обелките, киселото мляко, овесът и медът за женската красота. А ако не желаете да мажете по себе си съдържанието на чинията, предлагат се достатъчно много етерични и базови масла, восъци и прахове с доказан произход и нулева вреда за организма и природата. Добавките за по-млада и сияйна кожа, които по правило идват и в пластмасови буркани и шишенца, са излишни за хранещия се балансирано, за спортуващия редовно, за взимащия контрастни душове, разхождащия се редовно и дълго, подлагащия се на масаж за подобряване циркулацията на кръвта. Не е ли великолепно, че и половината от изброеното върши чудеса! Детокс ролони (вместо токсични пластмасови): https://smartsistersco.com/product/всекидневна-грижа-за-релаксация-3-вида/

 

В банята

Пяна или найлон – такъв е произходът на една гъба за баня. А има и природни алтернативи – сюнгер (вид корал) например. Аз съм по-склонна да го приемам за животно и като вегетарианка предпочитам гъбата луфа, представляваща изсушен плод от семейство Тиквички. Не се подвеждайте по познатия зеленчук – тази гъба има трайност до един месец при правилно съхранение и притежава невероятни ексфолиращи свойства. Поради порестата си структура обаче е благоприятна среда за развитието на бактерии, ето защо трябва да се измива и подсушава извънредно внимателно. Пазарът прелива от сапуни (някои - на родни фирми), чието съдържание не е взето от таблицата на Менделеев. По измивни качества те превъзхождат многократно парфюмираните оцелофанени свои събратя, а могат и да се съхраняват в неръждясваща и лека алуминиева сапунерка. Отдавна бях чувала за твърдите шампоани – аналог на течните, който обаче е втвърден посредством палмово масло. Палмовото масло, тъй вредно при вътрешен прием, влияе повече от благотворно на кожата и косата. Единственият проблем при него са плантациите от палми, насаждани за извличането му – за да се разчисти пространство за тях се изсичат стотици акри дъждовна гора. Тази година открих твърд шампоан с палмово масло от контролирано земеделие. Въздействието му е прекрасно, продава се увит в рециклирана хартия и може да се прибере в гореспоменатата алуминиева сапунерка или поне в пластмасова за многократна употреба (за разлика от течния шампоан, чиято бутилка без изключение се изхвърля). Лигавничета, кърпи, пелени вместо мокри кърпички и памперси: https://www.olx.bg/ad/karpichki-za-mnogokratna-upotreba-mokri-karpichki-peleni-prevrazki-CID139-ID7bpC9.html#f63453969f Пелени за многократна употреба:https://www.facebook.com/zelenipeleni/

 

Орална и ушна хигиена

И ако от бутилираната вода е що-годе лесно да се лишим, то четката за зъби е задължителен атрибут от снаряжението на цивилизованото човешко същество. При редовна подмяна това са поне 4-5 задължителни пластмасови пръчки на глава годишно. Какъв късмет, че са измислени бамбуковите четки! Пробвала съм тази на BioPlanet с косъмчета, обогатени със сребърни йони, в момента ползвам Humble brush, ала не съм особено впечатлена. Бих искала отсега-нататък да поощрявам българския бранд Nordics, тъй като продуктите им са на ниво и въглеродният отпечатък от транспорта до мен е по-малък. А за по-ниска цена на единична бройка от Himalaya са се погрижили да предоставят две четки за възрастен + една детска едва за 7.50 лв. общо. Освен умопомрачителния си състав, купешките пасти за зъби могат да се похвалят със своя принос към замърсяването на околната среда посредством пластмасова тубичка. От друга страна, специално приготвените и отсипани в стъклено бурканче пасти са на безбожна цена. Хубавото е, че човек би могъл да си забърка по собствена рецепта, добавяйки или отнемайки компоненти по свой вкус. Аз редувам мешавица от хума, сода, кокосово масло и калций на прах с чиста хума (може и прах от активен въглен или диатомична пръст, ако не жалите пари за здраве), просто защото содата, макар и с чудесни избелващи свойства, е абразив и изтърква емайла, та постоянният й контакт с него не е препоръчителен. Освен всичко друго чистата хума е съвсем евтина (за ок. 4 лв. има да търкате зъби цяла година). Усещането в устата не е от най-приятните, но се свиква. Смайващо е доколко нещо толкова дребно като клечките за уши може да повлияе отрицателно за природата. Хиляди, хиляди тонове отпадък в глобален мащаб от една малка фина тръбичка...хубавата новина е, че за това си има клечки с дръжчици от пресована хартия. Често ги продават в пластмасова кутийка, ето защо моят съвет е отново да се обърнете към бамбуковите, 200 бр. от които възлизат на 5-6 лв. и се ползват близо година. 1. Превръзки за многократна употреба:- ежедневни + менструални чашкиhttps://eshop.tierraverde.bg/bg-catalog-details-10.html- нощни по програмата Pad for padhttps://greenrevolucia.com/product/пакет-от-три-ежедневни-дамски-превръз-2/- бутиковиhttps://www.facebook.com/WearTheLoveHandmade/- аксесоари за превръзкиhttp://lila.bg/ 2. Грим: - минераленhttps://www.facebook.com/mineralengrim/ - тампони за премахване на грим за многократна употребаhttps://eshop.tierraverde.bg/bg-product-details-31.html


16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page