top of page
  • Мартина Деведжиева

Биоразградим брокат - защо и как?

Updated: Mar 28, 2021

Коледните празници са подходящ повод за малко блясък. Но дали осъзнаваме, че използването на брокат в коледната декорация допринася за замърсяването на околната среда?


Много често брокатът не се квалифицира като замърсител на околната среда. Това е така, защото на голяма част от хората не е известно от какъв материал се произвежда той, а именно “polyethylene terephthalate” или PET - същия вид пластмаса, от който са направени недолюбваните от нас бутилки за еднократна употреба. Достигнал до водата, брокатът образува неразградима утайка и може да причини смъртта на множество дребни речни, морски и океански обитатели.


За да отпразнувате една сияйна Коледа, но без присъствието на броката, ние Ви предлагаме лесна и много подходяща алтернатива. Домашно направеният брокат има няколко прекрасни предимства: не замърсява планетата, може да се използва за декорация, ядлив е, приготвянето му е лесно и бързо.


Н е о б х о д и м и п р о д у к т и: 1 ч.ч. захар (според желаното количество брокат захарта може да бъде и повече), домашно направени/купешки сладкарски бои, алуминиево фолио.


Р е ц е п т а: Съставките на броката се смесват и разбъркват до равномерно оцетяване.

Важно!!! Прибавете по-малко от една чаена лъжичка от боята, в противен случай има шанс захарта да се разтопи и да не се получи желаният ефект.

След оцветяване сместа се разстила върху алуминиевото фолио и се запича на 180 градуса за 5 минути с цел фиксиране на цвета.

Важно!!! Нагласете таймер, защото при превишаване на времето захарта може да се слепне и карамелизира.

След като сте извадили съда от фурната, изчакайте бъдещият брокат да изстине и го натрошете леко с пръсти. Блестяща работа!

Колкото по-прилежно разтрошите кристалчетата захар след изпичане, толкова по-ситен ще е вашият брокат.


При пъстрите си занимания имайте предвид следното:

  1. Захарта би могла да бъде заменена и със ситна сол, но ако държите на сладичкото и Ви остане брокат след декорацията на всички картички, защо да не го използвате и като поръска за кексчета и бисквитки :)

  2. Имайте предвид, че домашно направеният брокат не се залепя толкова лесно, колкото магазинският. От една страна това е добре, защото се почиства по-лесно след усилено картичкотворство с малчуганите, но от друга - налага използването на малки количества лепило.

  3. Хранителните бои много често идват в пластмасови тубички или в блистери. Внимавайте да не замените единия отпадък с друг и избирайте само боички, сипани в преизползваеми кутийки и бурканчета. Ако пък имате време и желание да си приготвите цветовете сами, опитайте с червено цвекло, спанак, куркума, синя и зелена спирулина на прах.


брокат

Лъскотийки за засмени деца!


Изнамерихме за Вас нагледно представяне на рецептата, която изпробвахме сами. Клипчето е реализирано от Ocean Wise, а ключовите думи в случая са DIY/homemade/plastic free glitter. Очакваме да споделите как се е получило!




84 views0 comments
bottom of page