top of page
  • Елена Тодорова

Картичките и отпадъците - как да поднесем поздравленията си тази Коледа?

Updated: Mar 28, 2021

Картичката е мъничко платно, на което описваме любовта си към близкия човек с думите, които в делника сякаш трудно ни намират. Но нейната по-скоро сантиментална, отколкото материална, стойност и скромният й вид понякога ни карат да я подминаваме на фона на “истинските” подаръци. Затова не е учудващо, че картичките, редом с опаковъчната хартия и украшенията, често се превръщат в източник на коледни отпадъци. За хората, които все още ги ценят и третират като нещо повече от формалност, предлагаме няколко чудесни алтернативи на купешките картончета с баркод и тривиално послание. Всяка една от тези идеи би могла да донесе на твореца, на получателя или дори на непознатия много празнично настроение и радост. И така, нека започнем от


МАТЕРИАЛНИТЕ КАРТИЧКИ

Както и при останалите предметности, чиято съдба се решава след празниците, и тук е важно да се подходи с разум. Да подаряваме картички само за да бъдат подаръците ни придружени от нещо, е излишно. Хиляди тонове хартия под формата на картички се изхвърля в глобален мащаб след всяка Коледа (голяма част от тях, за съжаление, не подлежат на рециклиране, тъй като са покрити с гланц, брокат, пандели и други проблемни материали, замърсяващи потока на хартията). Предлагаме ти няколко възможни замени на конвенционалните картички - както такива, които можеш да закупиш, така и такива, които да изработиш самостоятелно.


Картички с кауза

Трудност: х о о о о

Време: под 30 мин.


За заетия, потънал в безброй задачи човек, това един много лесен начин да се погрижи за изпадналите в нужда и без времевата възможност за доброволен труд. Поднасяйки своите пожелания към любимите хора чрез картичка с кауза, ти допринасяш и за един малко по-светъл празник за онези, които имат особена потребност от подкрепа.


картичка, Коледа, коледни картички

Снимка: сайта на ЦРДСН"Карин дом", рамка - "Freepik"


От екипа на Let´s Adopt можеш да се сдобиеш с коледни картички, помагащи на четирикраки в беда. Харесай си някой от сладурските варианти и така направи скромно дарение за пухчовците. Твоите приятели - котколюбители със сигурност ще оценят факта, че са допринесли за прехраната и уюта на едно животинче без дом.

На този адрес са показани картички (+ други страхотни коледни чудесии) в подкрепа на най-различни организации.

"Карин дом" предоставя възможност на децата със специални нужди да получат необходимата помощ за един по-успешен старт в живота. В сайта на центъра също можеш да попаднеш на разнообразни комплекти от картички (а и други празнични ръкотворства), закачливи и приказни.

С тези картички подпомагаш развитието и интеграцията на децата с нарушен слух, които посещават центъра.


Рециклирани картички

Трудност: х х х о о

Време: 2-3 часа


Ето предложение за хората, които дръзват да експериментират. Порови се и си задели парченца хартия, картон, плат, самотни копчета, конци в няколко цвята... С малко въображение тези остатъци ще се превърнат в нестандартна картичка, която ще говори по-красноречиво от всяко слово за твоята привързаност и твоето старание. Дори крайният резултат да не е идеален, фактът, че си вложил/а време и фантазия, за да персонализираш картичката, я прави неповторима и безценна.


Снимки: личен архив

картичка, upcycling, hand made, Коледа

Картички за гризкане

Трудност: х х х х о

Време: 3-4 часа (за подготовка, опичане и украсяване)


Ако не искаш да остане и помен от твоята картичка, освен в съзнанието (и по небцето) на получателя ѝ, заложи на ядливите картички. Вярно, приготвянето им може и да е предизвикателство за неопитните сладкари (както ще се убедиш от опита по-долу), но сладкото удоволствие си заслужава всички усилия.


Снимки: личен архив

бисквити, картички, Коледа

Картички за посаждане

Трудност: х х о о о

Време: варира


Един симпатичен вариант, при който към картичката е прибавен малък подарък - семенца за отглеждане през настъпващата година.

Тази задача може да бъде изпълнена по два начина:

  • Картичка от крафт хартия, в сместа за която са вложени семената.

Получателят ще прочете картичката, ще я зарови в почва и ще я наблюдава как расте. Подобни картички се продават (например тук) или се изработват от късчета накисната във вода хартия (например по тази рецепта), в чиято пулпа се изсипват семенцата.

семена, картичка, Коледа
картичка, празници, Коледа

  • Картичка с допълнително добавени семена.

Ако идеята за ръчно рециклиране на хартията ти се струва трудоемка, винаги можеш да добавиш семената допълнително. Вариант е да ги залепиш върху картичката с домашно лепило от брашно и вода (което се прави как?). За картичката вдясно ние предпочетохме да ги сложим в ръчно ушита торбичка, комбинирайки идеята с рециклирана картичка.

Не забравяй да напомниш на получателя да полива твоите пожелания!




Снимки: личен архив


ДИГИТАЛНИТЕ КАРТИЧКИ


Пиксели вместо хартия? Дигиталните алтернативи на картичките обикновено се смятат за по-екологичното решение, но казусът в действителност е доста по-сложен. За попадналите в полезрението ни хартийки ние се замисляме, разбира се, много по-често, отколкото за складираните в мрежата невидими файлове. Но последните не съществуват "просто така", а представляват пасивен консуматор на енергия - енергията, нужна за поддържането и охлаждането на сървърите, които помещават тези забравени парчета информация. Ето защо, макар разпращането на многобройни дигитални картички на познати и непознати да е сравнително лесно и наглед безотпадъчно, това не винаги е разумен избор - за някои те ще представляват спам, който ще забравят да изтрият, за други - файл, който няма да отворят втори път, но ще запазят от сантименталност. По-интелигентната постъпка е картички да бъдат изпратени под формата на линк към собствения ти Google Drive (или друго виртуално хранилище), със зададен срок за самоунищожение на файла или поне единствено на ценните за теб хора и компании. Че не харчат ресурс за производство и достигат бързо и до най-далечна дестинация, все пак са важни предимства на дигиталните картички. И да покажеш лично отношение е все така възможно, ако се обърнеш към:


Готовите дигитални картички

Трудност: х о о о о

Време за направа: под 30 мин.


Тук изборът ти е неораничен. Статични или анимирани, придружени с музика или конкретни звуци, с красиви кадри от мрежата или собствени снимки...


Откъде да се сдобиеш с такава? Примерно от:

E-cards - тези дигитални картички са прости и симпатични, а процент от приходите от тях се пренасочват към организации за опазване на околната среда. Друга интересна компания за виртуални картички е VictorianTradingCo.


Картичките - слайдшоу

Трудност: х х о о о

Време за направа: зависи какво възнамеряваш да включиш


Имаш роднини/приятели, с които не си общувал/а дълго време и искаш да им разкажеш какво се случва при теб - поднеси им слайдшоу или колаж с най-значимите моменти от изминалата година. Така не само ще ги зарадваш с поздрав, но и ще отделиш време да рефлектираш върху собствените си преживявания. Още по-добра идея е колажът да съдържа ваши общи снимки, за да бъде картичката напомняне за обичта, която сте споделили.


Независимо на коя идея се спреш, най-важното е да подготвиш своята картичка с желание и да я връчиш с най-добри намерения.


"Юнеко" ти пожелава Весела Коледа!

112 views0 comments
bottom of page