top of page
  • Любомира Иванова

Подари време

Updated: Mar 28, 2021

Декември обикновено преминава в трескаво обикаляне, многоетапно пазаруване и опаковане, планиране на менюта и тяхното изпълнение. Концентрирани върху преходните атрибути на празника, нерядко забравяме какъв реално е смисълът на празничните дни. А именно - да си спомним през какво сме преминали в изминалата година, да благодарим на онези, които са до нас, да се свържем с далечните физически, но близки на сърцата ни хора. Да бъдем посланици на доброто.


Вдъхновени от положителния пример на хората около нас, от желанието да бъдем по-малко консуматори и повече създатели, споделяме с теб няколко предложения за свободните зимни моменти. За тях няма нужда да отделяш финансови средства или да се безпокоиш от генерирането на излишен отпадък. Необходимо е само искрено желание да заделиш частица от най-ценното - времето си - и да я посветиш на друг. В замяна за този ценен ресурс ще получиш, вярваме, топъл спомен и доза смисъл, който да те движи напред. "Юнеко" ти предлага да подариш време:


На възрастен човек

възрастни хора, Time Heroes, време

Зимата поставя ограничения на възрастните и по-трудно подвижни хора. Тази година към лошото време, възпрепятстващо свободното им движение, се прибави и извънредната обстановка с повишения риск за тяхното здраве. Ето защо помисли дали имаш съсед или познат, който попада в тази категория. Свържи се с него и поговорете. Някои се притесняват да поискат помощ, чувстват, че гордостта им не го позволява и могат в първия момент да отблъснат желанието, с което подхождаш. Но те призоваваме да имаш търпение и да останеш искрен/а. Може да предложиш просто да напазаруваш и да отмениш човека в посещението на съответните магазини. Ако разполагаш с повече време, приготви празничен обяд или вечеря редом със собственото си семейство. С възрастта и загубата на сили немалко хора започват да неглижират готвенето и вкусът на нещо топло, апетитно и домашно ще събуди у тях приятни чувства. Гарнирай гозбата с благи думи. За живеещите самотно ще бъде ценен именно фактът, че си отделил/а няколко часа да им засвидетелстваш своята загриженост.


На младежи в неравностойно положение

Голяма част от комуникацията ни премина в онлайн формат през последните месеци. Това я ощетява в определени отношения, но понякога тя остава единственият начин да споделим време с някого. За следващото ни предложение не се налага да излизаш от дома, а само да седнеш пред компютъра или телефона с готовност за разговори. От отсрещната страна ще те очакват младежи от Клуб Хвърчило - място за занимателни задачи, забавление и обучение на млади хора с ментални затруднения. Всяка седмица - в сряда и събота от 16 до 17 часа - в клуба се провеждат онлайн срещи, организирани от сдружение “Няма невъзможни неща”.


неравностойно положение, хвърчило, време

По време на срещите можете да играете на думи и асоциации, да обменяте информация и обсъждате всякакви вдъхновяващи теми. Подходи с позитивна нагласа, търпение и креативност. По този начин ще помогнеш на тези млади хора да не се чувстват изолирано и ще допринесеш за тяхното развитие.


Координати за връзка с организаторите са поместени в платформата TimeHeroes.



На солидарен клуб, подкрепящ хора без дом

Храна, не война - София е част от движението за екосоциална справедливост, ангажирано с редица дейности в духа на солидарността. Ще ти представим накратко начините да вземеш участие в заниманията на солидарния клуб за този сезон:

  • Едната сфера на дейност е свързана с приготвянето на веган храна за хора в неравностойно положение през уикендите. Това включва ходене до партньорските пазари с други членове от колектива, сдобиване с продукти и тяхното транспортиране, готвене (обикновено в събота) и раздаване (в неделя).

  • Освен храна, доброволци са нужни за сортиране и раздаване на дрехи, хигиенни материали и други необходимости. Можеш да се включиш във всеки елемент от този процес.

  • По-социално активните могат да инициират кампания сред познати и колеги за събирането на дарения за клуба.

  • Материали на сайта на българския клон на инициативата се нуждаят от превод на английски, за да достигнат до повече хора. При добро владеене на езика, опитай да помогнеш по този начин.

  • Понякога, за да стоплиш някого са нужни само няколко думи. На терен можеш да се запознаеш и да си поговориш с хората, които често биват игнорирани от околния свят и няма с кого да споделят своите мисли, радости и тревоги.

За да станеш част от инициативата, изпрати кратко писъмце до фейсбук страницата на "Храна, не война" или се свържи с тях чрез контактите, посочени на сайта им.



подарете книга, време

На младежи без родителски грижи


Един вдъхновяващ пример за даряването на време е Фондация Подарете книга. Тя подпомага над 10 домове за деца без родителска грижа, като координира и вдъхновява десетки доброволци. По-ценно от всяка дреха или играчка за децата, отглеждани в институции, е това да има кой да им обърне персонално внимание. Защото те растат и в тях трябва да бъдат поливани ценните зародиши на любопитството, мечтателството, развиването на умения и...всичко от което едно дете се нуждае.


Поради необичайната обстановката и през декември, посещенията по домовете към момента са преустановени, но инициативата “Подари време” тества един страхотен проект, който можеш да проследиш и подкрепиш. Той се казва “Стипендията”. Децата, на възраст от 8 до 18 години, имат възможност да си поставят цел от предварително даден списък с идеи и заедно с техния ментор-доброволец да работят за постигането ѝ. Всяко дете, постигнало целта си в срок, получава еднократна стипендия. Когато проектът стартира мащабно, ще са необходими хора с различни умения, с желание и време и ти можеш да бъдеш един от тях.


Прочети повече за “Стипендията” тук.


На животни

Като дете присквало ли ти се е да помагаш на животните в беда? Споделяме ти две възможности, чрез които да се докоснеш до техния свят, независимо в кой край на България се намираш. И двете организации, за които избрахме да ти разкажем, имат целогодишна нужда от активни доброволци за ред динамични и творчески дейности.

  • Bat World Bulgaria е организацията, полагаща грижи за така полезните летящи бозайници у нас. Дейностите включват спасяване, лечение и опазване на прилепите. Зимата не е активен сезон и нуждите от транспорт на малките пациенти са по-малко през тази част от годината. Въпреки това - ако намериш прилепче, веднага дай знак! Освен това можеш да се включиш в различни творчески активности - изработване на вещи за базари в тяхна полза, организиране н информационни събития...Екипът на Bat World Bulgaria е отворен за твоите идеи!

Дивите животни, доброволци, време, бебета
  • Няма как да пропуснем и любителите на екстремните усещания, говорещите с дивото прекрасници от “Дивите животни”. Те търсят хора с желание и енергия, които да приемат сигнали по телефона, координират дейности и превозват болни животни до тяхната база. Ако те блазни мисълта да се впускаш в приключения, за да помагаш на животните в беда, попълни формата на дивия сайт. Обещаваме ти да научиш много и да се запознаеш не само с удивителни животни, но и с неповторими човеци.

Надяваме се прочетените редове да ти послужат за вдъхновение не само сега, но и през цялата настъпваща година. Защото всички ние имаме нужда от подкрепа и обич през цялото време, не само по Коледа.


86 views0 comments
bottom of page