top of page
  • Гергана Димитрова

Обърнат адвент календар на минималиста

Updated: Mar 28, 2021


адвент, календар, Коледа

С думата адвент (от лат. "идване, очакване") католическите държави означават четирите седмици преди Рождество Христово (считано от 26-ти ноември). Този период е особено важен поради статута му на преходен между делничните, изпълнени с грижи, задачи и срокове дни, и благословеното време на празника, когато хората се събират със своите обични и им засвидетелстват привързаността и благодарността си. Т.нар. адвент календар е широко застъпен и по нашите ширини, а функцията му е именно да напомня за наближаващото блаженство и да предразполага към ведро настроение. Разновидностите на адвент календара са многобройни; общото при всички тях е, че ден след ден трепетно очакващите празника отварят следващо прозорче от своя календар и се натъкват на дребно лакомство, тематична фигурка или друга вещ с неголяма парична и значителна емоционална стойност.


С масовизирането на производството си обаче този тип календари започват да генерират значителни количества отпадък. Тъй като изпълняват мисията да внушават разкош и изобилие, те нерядко са възголеми, сглобени от плътен картон или гланцирана хартия, с множество нерециклируеми декорации; играчките, които се намират в тях, са предимно пластмасови и поради малките си размери и големия си брой в календара често биват загубвани или захвърляни навън, където замърсяват природната среда. Календарите са най-често за еднократна употреба, а това предполага, че след приключване на празниците те се озовават на бунището и оттук обезсмислят разнородните ресурси, вложени в тях.


списък, подаръци, reverse calendar

Имайки казаното предвид, много хора избират да преосмислят традицията и да използват повода да направят нещо мило за онези, в чиито животи често липсват надеждата и топлинката по Коледа. На запад набира популярност понятието reverse advent calendar или обърнат адвент календар, според чиято концепция наместо да получава подаръци, ползвателят на календара отдава такива на неспособните да си ги позволят. В най-общия случай тези подаръци биват дълготрайни хранителни продукти, по бройка от които бива прибавяна ежедневно към голяма кошница или кашон, като на Бъдни вечер колетът се занася в Хранителната банка и бива разпределен към отделен човек или цяло семейство, живущ(и) в крайна бедност.


Обърнатият адвент календар на минималиста съчетава горната идея с играта на минималиста (minsgame). Според нейните правила всеки ден в продължение на един месец (в случая – на четирите адвентистки седмици) желаещият да участва е длъжен да се раздели с поне една вещ, която вече не му доставя радост и не му влиза в употреба. В рамките на доколедното минималистко предизвикателство куп чудесни предмети откриват своя нов притежател или своето ново предназначение. Ако отдавна търсиш мотивация да разтребиш скринове и секашета, може би моментът за това е назрял! Предлагаме ти няколко техники за успешно изготвен обърнат адвент календар на минималиста:


giving, адвент календар, Коледа

1. Подготви си дълбок кашон/сандък/кош за събиране на предметите. Предвиденият съд следва да бъде достатъчно обемен, за да побере заделеното през всички дни от четириседмичното предизвикателство. Неговото наличие означава, че измъкнатото от шкафа и изнесеното от лавиците няма да заеме нова повърхност, да пречи и да занимава съзнанието докато дойде редът да бъде изнесено. Големината на този съд е, разбира се, в пряка зависимост от бъдещото си съдържание – никой леген и никоя кутия не биха побрали старото ти колело или одеяло например. И тук стигаме до втората точка – приблизителната ориентация какво ще отпадне от схемата.


2. Направи си предварителен план кои помещения/зони от дома ще прегледаш. Хубавото на постепенната подредба е, че не е необходимо да се пришпорваш и да се стремиш да се разделиш с всичко излишно наведнъж. Тъй като всеки ден на фокус ще е само една вещ, ще имаш предостатъчно време да помислиш коя да бъде тя и каква съдба да й отредиш. Затова започни спокойно, избери си само един участък от дома и завърти календара около него или се огледай и си дай сметка на кои участъци трябва да се наблегне.


3. Настрой се на творческа вълна. „За да придобиеш знание, всеки ден добавяй по нещо, за да придобиеш мъдрост, всеки ден премахвай по нещо.” (Лао Дзъ). Изкуството на правилното отстраняване е също толкова важно и трудно за усвояване, колкото изкуството на правилното придобиване. И ако правилното придобиване е свързано с пазаруването с мисъл за онова, което е действително потребно и улеснява ежедневните ни дейности, правилното отстраняване се базира на умението да се разделяме с вече ненужното както подобава, т.е. с мисъл за природата и за възможната експлоатация на вещите в бъдеще. Какво от притежаваното от нас би могло да послужи на друг и на кого именно? Можем ли да променим вещта така, че да й придадем различен облик и различна функция? Стигнала ли е тя до етапа, в който трябва да бъде рециклирана/компостирана, за да се превърне в материал за нещо по-хубаво и желано? Мисли за предметите като за източници на скрито вдъхновение за творчески проекти, оригинални подаръци и необходими суровини.


­­­+ Бонус предложение за едно наистина голямо подреждане: Наместо с по един предмет на ден, би могъл да отделиш предмет от един тип на ден (вместо една дреха, да речем – цял куп дрехи). Можеш и да поставиш в кашона толкова предмети, колкото показва числото от месеца (първи ден – един, втори – два и т.н.)


За повече информация накъде да ги изпратиш в края на предизвикателството, припомни си статията ни “Не седи, сади” и разгледай секцията “Преизползване в България” от нашия списък “ЕКО промени”.


Съвсем скоро ще стартира и зимното издание на „Plastic free July Bulgaria”, Декември без отпадъци” - събитие, което организираме съвместно с редица “зелени” организации в страната. Очаквай безброй идеи за едно весело и отговорно посрещане на последната 30-тица от тази необикновена година.


Да я започнем начисто!


30 views0 comments
bottom of page